Åbent brev fra Afro Danish Collective

Kære alle ✊🏾

Der er noget som vi fire initiativtagere, Amma, Sade, Larissa og Roger gerne vil italesætte. ❤️

Vi alle fire, og Roger i særdeleshed får i disse dage at vide, at vi sælger ud, når vi ønsker en mere inkluderende og anerkendende tilgang til at bekæmpe strukturel racisme og diskrimination i Danmark end den konfrontatoriske tilgang hvor retningslinier, påbud og patent på sorthed italesættes uden nuancer fra Black Lives Matter DK – en slags: “Vi var her først, så vores mandat er størst til at definere hvad aktivisme er.”

Men sandheden er, at vi fire intiativtagere til Afro Danish Collective var aktive aktivister og antiracister lang tid før. Ammas aktivistiske rejse startede for mere end 20 år siden med Ghanesisk Forening, og i Ny-Dansk Ungdomsråd i 2012. Sade har arbejdet med med at styrke det afrodanske miljø og synliggøre afrodanske stemmer og talenter gennem spoken word arrangementer. Larissa har kæmpet for Sjælsmarks beboere. Roger var medgrundlægger af African Empowerment Center i 2013 som vi alle fire har været involveret i efterfølgende. Sade, Amma og Roger var med til at stifte Vis a Vis Art Collective og Mund til Mund Spoken Word der giver reflektion, debat og kulturelle oplevelser omkring den afrikanske diaspora. Vi kan navne mange initiativer, og vi har alle en lang, og synes vi selv, stærk historik med aktivisme, antiracisme og bekæmpelse af anti-sort racisme. Envidere var Roger det første medlem af Folketinget i landets historie som har præsenteret en hel national Anti-racistisk handleplan for et politisk parti i 2019.

Og Roger talte også til BLM DKs to første demonstration for 3 uger siden i København og Århus hvor Bwalya Sørensen i begge byer præsenterede ham som en af de personer der faktisk har lært hende at være aktivist.

Når vi skriver dette ønsker vi ikke at fortsætte den dæmonisering som Bwalya har været udsat for. Tværtimod er dette åbne brev en tilkendegivelse til medierne og til jer borgere der bakker op om vores nye initiativ, at vi ønsker at pege pilen fremad for at komme strukturel diskrimination og racisme til livs.

Den tilgang vi ønsker er ikke kun græsrodsarbejde. Vi ønsker en aktivisme og professionalisme hvor vi sagligt og sobert deltager i debatter, demonstrationer, efteruddannelse og vidensarbejde, hvor nuancerne og nysgerrig dialog skal have plads.

Vi ønsker at sætte fokus på den forskning og evidens vi har i Danmark angående racisme og diskrimination og vi ønsker også at fremme repræsentationen af danskere og borgere med etnisk minoritetsbaggrund i samfundsdebatten og forskningen fremadrettet. Og vi ønsker at belyse arbejdet med anti sort racisme, synliggørelse og styrkelse af de afrodanske borgere og skabe sammenhængskraft dem imellem.

Vi har den seneste uge fået mere end 1000 tilkendegivelser og 150 nye medlemmer i vores organisation. Vi er budt velkommen af D-funk, Mino Danmark, Enhedslisten samt en lang række samfundsdebattører og selvfølgeligt alle jer borgere der bakker os op.

Vi glæder os til at varetage opgaven og håber på at en stærk og professionel bestyrelse og talsperson bliver valgt på vores generalforsamling d. 5 juli 2020.

Du kan melde dig ind her: http://afrodanishcollective.dk

Varme og respektfulde hilsner
Amma, Sade, Larissa, Roger